LA TOXOPLASMOSIS. GATS I EMBARÀS ÉS COMPATIBLE?

A totes les embarassades se’ls fa un test per descartar la Toxoplasmosi. Sovint produeix angoixes i pors innecessàries.  Aquí teniu  les 10  preguntes més freqüents que ens fan les nostres clientes:

 

  1. Estic embarassada, puc tenir un gat?

Si.

  1. Que és la Toxoplasmosis?

És tracta d’una malaltia ocasionada per un coccidi que viu dins les cèl·lules que s’anomena Toxoplasma Gondii. Afecta a totes les espècies de sang calenta I el gat pot actuar de portador.

 

  1. El meu gat té Toxoplasmosis?

Podem saber mitjançant un test sanguini si el gat ha estat en contacte amb el paràsit. Només cal fer una extracció de sang. En cas de que el resultat sigui negatiu ja es pot estar tranquil perquè no es pot contagiar la malaltia.

 

  1. I si és positiu, em puc contagiar?

Només amb unes circumstàncies molt concretes un gat positiu pot ser transmissor de la malaltia.

 

  1. Hi ha tractament?

Si, n’hi ha i és molt senzill.

 

  1. Però el meu gat no té símptomes, pot tenir igualment la malaltia?

Generalment, els gats amb Toxoplasmosis no presenten simptomatologia, a no ser que estiguin inmunodeprimits o siguin gatets joves.

 

  1. Com puc contraure la Toxoplasmosis?

La forma més comú és consumint o manipulant carn crua o poc cuinada, bevent aigua contaminada i en algun cas també es pot contraure per consumir vegetals que no s’han rentat bé. Per altra banda, només si es donen certes circumstàncies,  també es pot contraure per la  manipulació de les femtes del gat. No es produeix infecció acariciant al gat.

 

  1. Si estic embarassada quines mesures he de prendre per no infectar-me?

Beure aigua potable. Rentar molt bé les verdures abans de menjar. La carn molt ben cuinada. Si es manipula aliments (carn crua, vegetals, etc.) cal rentar-se les mans després d’haver-ho fet o fer ús de guants. Durant l’embaràs evitar netejar la sorrera del gat, deixar que ho faci algú altre.

 

  1. Quines mesures puc prendre perquè el meu gat no tingui aquesta malaltia?

Que no tingui accés a l’exterior per tal de que no caci rosegadors ni ocells. Que tingui una alimentació comercial de gama mitja o alta de llauna o pinso i finalment que se li netegi cada dia la sorra on fa les seves necessitats.

 

  1. Si estic embarassada puc tenir el gat a casa?

Recomanem fer una visita al veterinari per tal de que es faci una analítica i descartar si el gat té o no la malaltia. A partir dels resultats de l’analítica prendre les mesures necessàries per evitar qualsevol risc de contagi.

Recordem però que la manera més freqüent de contagiar-se és per el consum i manipulació d’aliments semi-cuinats o crus.

 

Aquesta informació és molt bàsica en cas de que vulgueu saber més coses podeu contactar amb nosaltres i us informarem de tot el que calgui.